Мухи

Мухата се среща най-често по места свързани с хора, техните животни и дейност.

Кои са най-често срещаните видове мухи в България?

Домашна муха

Най-познатият представител на мухите е именно домашната муха. Обитават различни места и се приспособяват лесно. Домашната муха е преносител на всякакви болести. Те биват привлечени от всички видове храна, дори и отпадъци и разлагащи се субстанции. За съжаление мухите могат лесно да попаднат в помещенията на нашия дом.

Зелена муха

Този вид муха се отличава със синьо-зелен цвят по тялото си. Предимно можем да ги срещнем там, където има животни – ферми, зоо кътове, конюшни и други. Зелената муха обича открити площи и зеленина, но също така обича и мъртви или дори ранени животни и изпражнения. Най-често тя може да зарази храната или мястото, където се приготвя такава, с паразити, вирусни инфекции и други неприятни неща от местата на които е била.

Плодова муха

Характерно за плодовата муха е, че те виреят по плодове и други захарни органични материали, където там се хранят и размножават. Често те се срещат по овощни и зеленчукови градини, места с ферментиращи плодове и зеленчуци, както и около кръчми и пивоварни.

Този вид мухи не са за подценяване, същите разнасят множество болести, при заразяване, изядените плодове могат да доведат до сериозни стомашно-чревни неразположения.

Конска и оборна муха

Всеки един от нас е чувал за конската муха. Тя е вредител, който се среща по домашните животни и добитъка. Макар да носи името „конска“ муха, тя не се среща само по конете, а и по другите животни. Ухапването от конската вода може да предизвика силен сърбеж и подуване, като това е токсична реакция на организма. Активния период на конските мухи е през топлите месеци, в светлата част на денонощието.

Подобно на конската муха, така и оборната – често е среща в близост до селскостопанските животни и по-конкретно – говеда. Този вид муха се храни с кръв. Изключително опасна е поради това, че пие кръв, снася яйца в тор и е гостоприемник и преносител на паразити.

ЗАЕДНО СРЕЩУ ВРЕДИТЕЛИТЕ

Подай сигнал

6 + 9 =

Ние сме с Вас, срещу Тях!

100% ефективен резултат и квалифицирана грижа

обработки в удобно време, без прекъсване на работния процес

употреба на щадящи околната среда средства

издаваме протокол за извършената дейност, съгласно МЗ